top of page
  • By Finora Huisdierenservice

Vuurwerkangst bij honden: Wat kun je doen?

Het is weer zover... De tijd dat er steeds meer vuurwerk wordt afgestoken. Voor een aantal honden is dit een erg lastige/angstige periode. Maar wat kun je doen om je hond te helpen?Steun
Het ALLERBELANGRIJKSTE dat je kunt doen is je hond steunen. Komt je hond bij je liggen; accepteer dit en aai de hond eventueel. Laat je hond merken dat je er voor hem bent. Verstopt je hond zich; ga bij hem zitten, bied steun.
Het is overigens een fabel dat als je, je hond steunt hiermee de angst bevestigd. Je hond steunen zal hem juist wat gerust stellen. Het is oké, ik ben er voor je. Wij gaan samen deze avond doorkomen.

Afleiding
Probeer je hond af te leiden. Geef een gevulde kong (bevroren zal de hond er langer over doen = meer afleiding). Bereid wat hersenwerkjes voor zoals; een doos waar je frutsels in legt en dan snoepjes erin strooit of geef een snack waar hij lang op kan kauwen. Je kan ook een samen spelen, zoals een trekspelletje.
Let wel dat bij de honden die extreme angst hebben voor vuurwerk dit mogelijk niet zal helpen. Bij honden met wat minder angst kan dit wellicht wel helpen.

Buiten
Probeer met je hond zo min mogelijk buiten te komen, zeker op 31 december. Er wordt dan vaak al veel vuurwerk overdag of voor 00.00u s'nachts afgestoken. Beperk de wandeling tot enkel de behoefte voor het huis te laten doen en mijd groepen jongeren. Vaak hebben jongeren vuurwerk bij en dit zullen ze wellicht af gaan steken.

Eropuit
Heeft uw hond extreme angst voor vuurwerk? Dan is het ook een optie om naar een zogenaamd vuurwerkvrij park of hotel te gaan. Wat soms ook een optie is, is dat je rond 23.30u (of misschien al eerder) met de hond de auto in stapt en samen de snelweg op rijdt. Op de snelweg is er geen vuurwerk en zal je hond er dus veel minder last van ervaren.

Medicatie
Voor honden met extreme angst is er ook medicatie beschikbaar. Dit kun je met je dierenarts bespreken en de dierenarts zal samen met je gaan kijken welke medicatie het meest geschikt zal zijn. Meestal is dit Pexion of Sileo.
LET OP! Geef NOOIT vetranquil! Vetranquil is een narcosemiddel dat ervoor zorgt dat de spieren verslappen en tegelijkertijd het gehoor versterkt. Je hond hoort het vuurwerk dus nog beter maar kan door de verslapte spieren niet meer reageren. Hierdoor kan je hond niet meer aangeven waar hij behoefte aan heeft.
29 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page